سفارش تبلیغ
صبا ویژن
هرگاه دانش انسان افزون شود، بر ادبش افزوده و بیم وی از پرودگارش، دوچندان شود . [امام علی علیه السلام]
تسنیم؛ چشمه ای در بهشت
 
 RSS |خانه |ارتباط با من| درباره من|پارسی بلاگ
»» مفهوم و جایگاه امامت

پس از رحلت پیامبر گرامی اسلام(صلی الله علیه و آله) مهمترین بحثی که در جامعه نوپای اسلامی مطرح شد موضوع خلافت و جانشینی رسول خدا(صلی الله علیه و آله) بود. گروهی بر اساس آراء بعضی بزرگان صحابه پیامبر(صلی الله علیه و آله) خلافت ابوبکر را پذیرفتند و گروه دیگر معتقد شدند که جانشین پیامبر بنابر تعیین آن حضرت، امام علی(علیه السلام) است. در زمان های بعد دسته اول به عامه (اهل سنت و جماعت) و گروه دوم به خاصه (تشیع) معروف گردیدند.
نکته قابل توجه اینکه اختلاف شیعه و سنّی تنها در شخص جانشین پیامبر(صلی الله علیه و آله) نیست؛ بلکه در دیدگاه هر یکف «امام» معنی و مفهوم و جایگاه ویژه ای دارد که این دو مذهب را از یکدیگر متمایز می کند.
برای روشن شدن موضوع، معنای امام و امامت را بررسی می کنیم تا تفاوتِ دیدگاه ها آشکار گردد.
«امامت» در لغت به معنی پیشوایی و رهبری است و «امام» کسی است که سرپرستی یک گروه را در مسیری مشخص به عهده می گیرد. و در اصطلاحِ علم دین، امامت به گونه های مختلف تفسیر شده است.
به نظر اهل سنّت، امامت حاکمیتی دنیوی (ونه منصبی الهی) است که از رهگذر آن جامعه مسلمین سرپرستی و اداره می گردد و از آنجا که هر جمعیتی نیاز به پیشوا و بزرگی دارند جامعه مسلمین نیز، پس از پیامبر(صلی الله علیه و اله) باید برای خود رهبری برگزیند و چون برای این گزینش راه و رسم ویژه ای در دین ترسیم نشده است، انتخاب جانشین پیامبر(صلی الله علیه و آله) می تواند از راههای مختلف همچون رجوع به آراء اکثریت مردم با بزرگان آنها یا وصیت خلیفه پیشین و یا حتی کودتا و غلبه نظامی باشد.
ولی شیعه که امامت را ادامه نبوت و امام را حجت خدا در میان خلق و واسطه فیض او به مخلوقات می داند معتقد است که «امام» تنها به تعیین الهی است که از زبان پیامبر(صلی الله علیه و آله)، پیام آور وحی، معرفی می گردد. این ایده به خاطر جایگاه رفیع و بلند امامت در تفکر شیعی است که امام را نه تنها سرپرست و مدیر جامعه مسلمین که بیان کننده احکام الهی و مفسر قرآن کریم و راهبر راه سعادت می داند. به بیان دیگر در فرهنگ شیعه، امام، مرجع امور مردم در دو بخش دین و دنیاست نه آنگونه که اهل سنّت معتقدند که تنها وظیفه خلیفه، حکومت داری و اداره دنیای مردم باشد.



نوشته های دیگران ()
نویسنده متن فوق: » محمدرضا حسینی ( شنبه 89/6/13 :: ساعت 5:20 صبح )
»» لیست کل یادداشت های این وبلاگ

شروع در ماه انقلاب!
[عناوین آرشیوشده]

>> بازدید امروز: 0
>> بازدید دیروز: 21
>> مجموع بازدیدها: 38687
» درباره من

تسنیم؛ چشمه ای در بهشت

» پیوندهای روزانه

جستجوگر پایگاه‏های شیعی [7]
پایگاه اسلامی صبح
نسیم رضوان [1]
پژوهشکده تحقیقات اسلامی [2]
دارالحدیث(حدیث نت) [3]
شبکه اطلاع رسانی
بلاغ(دفتر تبلیغات اسلامی) [4]
[آرشیو(7)]

» فهرست موضوعی یادداشت ها
اعتقاد[2] . امام[2] . انتظار موعود[2] . شیعه[2] . امام(ره)[2] . رهبری[2] . مسلمان[2] . مهدویت[2] . میراث پیامبر . وجود امام . سیر مبارزات . امامت . امریکا . شیعه و سنّی . ظهور . عصمت امام . علم امام . فرانسه . فرهنگ شیعه . فرهنگ مهدویت . مدیریتِ اجتماعی امام . انقلاب . اهل سنت . بهمن . جانشین . جانشین پیامبر . جمهوری . جنبش مردمی . حدیث ثقلین . حکومت . حکومت اسلامی . دشمن‏شناسی . راهبر مسلمین . امام معصوم(ع) . امام موسی صدر . اعتقاد-مسلمان-شیعه-مهدویت-انتظار موعود . اقلیتهای مذهبی . آراستگی امام به کمالات اخلاقی . آرای ملت . آسیب‏شناسی . استراتژی .
» آرشیو مطالب
بایگانی

» لوگوی وبلاگ


» لینک دوستان
روابط عمومی
گل نرگس
تاریخ مصرف
مسافر
شرکت نمین فیلتر
صبح دیگری در راه است
مُهر بر لب زده
شایگان♥®♥

» صفحات اختصاصی

» طراح قالب